Cukrzyca to jedno z najpopularniejszych schorzeń na świecie, z którym zaczyna się zmagać coraz więcej ludzi. Nie bez powodu nosi ona nazwę choroby XXI wieku. Szacuje się, że już co dziesiąta osoba ma cukrzycę w wieku średnim, a co piąta powyżej siedemdziesiątego roku życia. Co ją powoduje? Jakie są jej rodzaje?

Przyczyny zachorowań na cukrzycę

Do tej pory nie udało się dokładnie ustalić co wywołuje chorobę cukrzycy w organizmie. Bardzo dużą rolę w jej pojawianiu się odgrywają z pewnością czynniki genetyczne. Zaburzenia związane z gospodarką węglowodanową wynikają z niedoboru hormonu wytwarzanego przez komórki trzustkowe, czyli insuliny.

Jego brak powoduje, że przemiana cukrów zostaje upośledzona. Pojawia się wtedy problem z przenikaniem glukozy do komórek, zły współudział w trawieniu białek oraz hamowanie rozkładu tłuszczów. Cukier to jedno z najłatwiej dostępnych źródeł energii dla organizmu, więc zaburzenia w jej przemianach znacząco odbijają się na zdrowiu człowieka.

Cukrzyca z racji tego, że dotyka coraz więcej osób, została uznana za chorobę społeczną XXI wieku. Dla osób, u których ją zdiagnozują oznacza to leczenie do końca życia. Odpowiednio dobrane leczenie, a także konsekwencja w prowadzeniu zdrowego trybu życia pozwalają zachować pełną sprawność psychofizyczną.

O skali powszechności cukrzycy świadczą dane, które mówią, że tylko w Polsce z tą chorobą zmaga się około miliona ludzi, z czego ponad dwieście tysięcy musi codziennie przyjmować insulinę. Zachorowalność w głównej mierze zależy od wieku i genetyki. Ryzyko, że przyjdzie człowiekowi walczyć z tym schorzeniem jest minimalne u młodych osób, natomiast po sześćdziesiątym roku życia jest znacznie wyższe, w szczególności, jeśli chodzi o typ II cukrzycy.

Rodzaje cukrzycy

Cukrzycę dzieli się na typ I oraz II i oba nazywane są jawną. Pierwszy z nich określany jest mianem choroby pierwotnej, która najczęściej występuje u młodych osób i jest insulinozależna. Natomiast typ II, to cukrzyca wieku dojrzałego, która jest insulinoniezależna.

Zaburzenia związane z gospodarką węglowodanową są bardzo charakterystyczne, a wychwycić jej można przy pomocy testów laboratoryjnych. W ich wynikach pojawia się wtedy stan przedcukrzycowy, który wymaga tylko stosowania odpowiedniej diety.

Typ II cukrzycy to jednak najczęstszy rodzaj tej choroby. Dotyka on około dziewięćdziesięciu procent wszystkich przypadków zachorowań. Zazwyczaj zmagają się z nią osoby po czterdziestym roku życia. Charakteryzuje się częstymi stanami zapalnymi, które bardzo długo się goją.

Dodaj komentarz